Geluk kun je vermenigvuldigen door te delen

Afgelopen week heb ik een workshop werkgeluk met en voor mijn collega’s in het onderwijs mogen verzorgen. Iedereen wil graag gelukkig zijn, zo ook op het werk, want daar brengen we een groot deel van onze tijd door. Ik geloof dan ook dat werkgeluk hoog op de agenda van scholen, bedrijven en organisaties moet staan.

Wat is nou werkgeluk? Dat is niet zo gemakkelijk in woorden te vatten waardoor het een vaag begrip is. Want wat de één gelukkig maakt, daar moet de ander niet aan denken en andersom. ‘One size does not fit all’ is hier sterk van toepassing!

Er is een aantal factoren waar je geluk uit kunt ervaren, zoals waardering en erkenning, de fysieke werkomgeving, de ontwikkelmogelijkheden en collega’s. Heb jij een duidelijk beeld van jouw geluksbronnen? Wanneer ervaar jij werkgeluk?

Met een positievere instelling heb je meer kans op geluk ervaringen. Sta er voor open en geniet wat er vandaag is en komt……… het kunnen de kleine dingen zijn, die een glimlach op je gezicht toveren.

Enkele van mijn (werk)-geluksmomenten wil ik ook graag met je delen. Ik kan intens gelukkig worden als ik in een coachtraject na een goed gesprek het kwartje zie vallen bij coachee. Of als ik een workshop heb verzorgd naar tevredenheid van de deelnemers. Mijn hart maakt dan een sprongetje! Maar ook het op zoek zijn naar opdrachten die aansluiten bij de behoefte van coachee, surfen op internet, werkvormen bezien, oefeningen doornemen. Ik word al blij als ik ze in deze blog noteer.

Natuurlijk vind ik niet al mijn taken even leuk, er zijn ook activiteiten bij die me minder gelukkig maken. Balans houden tussen leuke en minder leuke klussen is belangrijk. Soms geef ik activiteiten aan collega’s die van die taken wel gelukkig worden. Samenwerking bevordert in dat geval mijn werkgeluk.

Ik kan wel zeggen dat ik momenteel heel veel werkgeluk ervaar! Ik raad het iedereen aan om op zoek te gaan naar dat geluk. Het ligt niet altijd voor het oprapen, soms moet je even zoeken maar ook jij kunt het vinden. Geluk kun je vermenigvuldigen door te delen.

Behoefte om er samen met collega’s aandacht aan te besteden? Kom naar de workshop werkgeluk van ProMotion en ga op zoek naar jouw geluksbronnen.

Een gelukkige werkdag toegewenst!

 

Door: Lianne van Wanrooij, werkzaam als loopbaanadviseur bij ProMotion, het interne loopbaancentrum voor alle medewerkers van vereniging Ons Middelbaar Onderwijs.