Pijn vermijden of plezier opzoeken?

Maandagochtend, eerste werkdag na de zomervakantie: ”ik ben al laat en met de auto is het vijf minuten sneller, laat ik dat maar doen”. Een dag later wil ik na mijn werk boodschappen doen: ”dat krijg ik nooit mee op de fiets”. Een dag later, waarbij ik een hele dag ga werken: ”dan ben ik wel heel laat thuis”. De eerste week voorbij! Je raadt het al; de maandag erna heb ik weer iets verzonnen: ”het wordt 33 graden vandaag, dat is te warm om te fietsen, ik neem de auto met airco”. Opeens het besef: ”nee, nu is het afgelopen met smoesjes verzinnen. Fietsen jij!” Dus, nu fiets ik alweer enkele weken naar mijn werk. Heerlijk!

Iedere zomer neem ik het mezelf voor: ”ik ga vaker op de fiets naar mijn werk”.

Herken je dit? Steeds maar weer smoezen verzinnen voor iets wat je graag wilt, maar telkens weer uitstelt. We maken het onszelf vaak onnodig moeilijk. (On)bewust hebben omgevingsfactoren invloed op het in stand houden van ons oude patroon. Hierdoor wordt het lastiger om in actie te komen en juist datgene te doen wat we graag zouden willen.

Heb jij het afgelopen jaar regelmatig de gedachte gehad om je eens te bezinnen op je loopbaan en stel je dat steeds uit? Een aantal vaak gehoorde ‘redenen’ zijn:

  • Laat ik de eerste schoolweken maar eens afwachten hoe het gaat
  • Eigenlijk heb ik nu wel een hele fijne klas
  • Na de herfstvakantie ben ik wel weer gewend
  • Rond de kerst, tijdens de donkere dagen, heeft iedereen wel eens last van een dip
  • Het is bijna voorjaar, dus de zon laat zich wat meer zien, het komt vast goed
  • Het einde van het schooljaar is in zicht, laat ik afwachten wat volgend schooljaar brengt

Voor je het weet, heb je weer een schooljaar ‘overleefd’!

Stel jezelf eens een kritische vraag: wat zou jij écht willen doen en doe je niet? Welke factoren in jouw omgeving zijn hierbij van invloed?

Er is altijd wel een reden om iets niet te doen. En er is een groot verschil tussen een ‘echt’ excuus en een smoesje. De meeste van ons herkennen dat wel als we eerlijk zijn. Maar, ook een ‘echt’ excuus hoeft niet altijd een reden te zijn om niét in beweging te komen. Vaak zijn er tal van manieren te verzinnen om toch in actie te komen. Het hoeft niet met grote sprongen, ieder stapje is er een dichter naar je doel.

Een belangrijke reden waarom het niet lukt om goede voornemens waar te maken is, dat wij gewoontedieren zijn. Vaste patronen zijn niet makkelijk te doorbreken. Alles wat wij doen (of juist laten) doen we om pijn te vermijden of plezier op te zoeken. Van nature houden we niet zo van verandering. Je weet wat je hebt, je weet niet wat je krijgt als je verandert. Pas als de ‘pijn’ van het oude gedrag of het ‘plezier’ van het nieuwe gedrag groot genoeg is, dan raak je gemotiveerd om te veranderen. De motivatie verdwijnt als sneeuw voor de zon op het moment dat de pijn niet snel genoeg minder wordt of het plezier (resultaat) te lang op zich laat wachten. Voor je het weet verval je in je oude gedrag. Hoe zit dat bij jou? Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Wat levert het je op/kost het jou om te blijven doen wat je deed
  • Wat levert het je op/kost het jou als je iets verandert

Wat word er dan duidelijk ten aanzien van je voornemen?

Hoe mooi is het als je NU, aan het begin van het schooljaar, start met inzicht krijgen in je loopbaan, je energiegevers/-vreters, je kwaliteiten, en je dromen? Dan kun je echt stapjes gaan zetten. Als je wilt werken aan jouw werkgeluk, ProMotion staat voor je klaar om je hierbij te helpen of kijk eens op de website van GoodHabitz voor een gratis online training.

Ik ga weer op de fiets, trots op mezelf, al is de afstand nog geen 10 kilometer per rit. Ik doe het wel! En op het moment dat ik echt geen zin heb om te fietsen, dan zeg ik tegen mezelf: “Ik heb echt geen zin, ik wil echt niet, maar ik ga toch!”

Door: Lianne van Wanrooij, werkzaam als loopbaanadviseur bij ProMotion, het interne loopbaancentrum voor alle medewerkers van vereniging Ons Middelbaar Onderwijs.